Top

paddington st

Client:
Private Client

Program:
Alterations and Additions

Scale:
Floor Area 250 sqm
Site Area 650 sqm

Year:
2012 – 2013

Scope:
Design, Planning, Documentation, Tender and Contract Administration

Photography:
Stephen Nicholls Photography

Team:
Ben Mountford, Emilie Suen

Consultancy Team:
McDowell Affleck – Engineers


Location:
North Perth, WA

Builder:
Inside Out Constructions

Status:
Built

The Paddington Street project involved the renovation of a 100 year old cottage in North Perth. Sited east west, the narrow home and small scale rooms needed light, space and access for a growing family. A long gallery was added to the west to widen the narrow space and connect all the living areas. The depth of the new wall maximises light whilst minimising heat gain and delivering display and storage space. The result filters western light through a green canopy of leaves. The effect is a constant changing of light levels and patterned shadows that fall over the old and new spaces.

In the Residential Architecture – Houses, Alterations and Additions category of the Australian Institute of Architects WA Architecture Awards 2013, the Paddington Street residence achieved a commendation.